Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sektörlerdeki Kayıt Dışılığa Yönelik Denetimlerine Devam Ediyor
Bakanlık ekipleri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatıyla sektörlerdeki kayıt dışılığa yönelik denetimlerini aralıksız sürdürüyor.
Bakanlık, tütün ve tütün mamulleri sektörünün ardından alkollü içecek imalatı yapan firmalara da göz dikti.
Ekipler, yaz aylarında sigara ve makaron üreticisi olan 23 firmanın 8 ilde bulunan 26 adresinde eş zamanlı fiili sayım gerçekleştirmişti.
Vergi Denetim Kuruluna bağlı yaklaşık 200 vergi müfettişi ile Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı gelir uzmanlarından oluşan ekipler, şimdi de alkollü içecek imalatı yapan firmaların 22 ildeki 100 adresinde eş zamanlı fiili envanter çalışması başlattı.
Tütün ve alkollü içecek sektöründe yapılan fiili envanter çalışması sonucunda bu yıl stokları sayılan şirketler genellikle büyük mükelleflerden oluştu. Bu şirketlerin yıllık cirosu yaklaşık 100 milyar lira düzeyinde olduğu belirlendi.
Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı Verilerinden Faydalandı
Denetimlerde, sektörde kayıt dışı alım satım, kaçak içki üretimi ve envanter değerleme işlemlerinin mevzuata uygun yapılıp yapılmadığı gibi konular incelenerek olası vergi kayıp ve kaçağı araştırılıyor.
Çalışmalar sırasında Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığından elde edilen veriler de kullanıldı. Riskli mükelleflerin tespitinde bu veriler önemli bir rol oynadı.
“Saha Çalışmaları Sürüyor”
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, kayıt dışılığın önlenmesi amacıyla saha çalışmalarının aralıksız devam ettiğini vurgulayarak, şunları dile getirdi:
“Vergide adalet ve verimlilik ilkemiz gereği kayıt dışı faaliyet gösteren mükelleflere yönelik saha denetimlerimiz artarak devam ediyor. Fiili envanter sayımı sonucunda hakkında tespit yapılan mükellefler vergi incelemesine tabi tutulacak. Tüm sektörlere yönelik incelemelerimizi titizlikle sürdürerek denetimsiz hiçbir alan bırakmıyoruz.”